Uitgifte lokale DAB Londen en Zuidoost-Engeland vertraagd

Uitgifte lokale DAB Londen en Zuidoost-Engeland vertraagd:

De uitgifte van vergunningen voor kleinschalige DAB in Londen en het zuidoosten van Engeland loopt vertraging op. Oorspronkelijk wilde Ofcom deze verdelen in ronde vier die begin volgend jaar van start gaat, maar de internationale coördinatie van frequenties verloopt trager dan verwacht.

Uitgifte lokale DAB Londen en Zuidoost-Engeland vertraagd Mediaregulator Ofcom is momenteel druk bezig met de uitgifte van honderden vergunningen voor kleinschalige DAB-uitzendingen.

Voor Zuidoost-Engeland en Londen waren aanvankelijk 32 netwerken gepland. Hiervoor moeten de nodige frequenties internationaal gecoördineerd worden en afspraken gemaakt worden met buurlanden als Nederland, België en Frankrijk.

Frequentieschaakspel
Omdat ook Nederland en Frankrijk druk bezig zijn met de planning van lokale DAB+-netwerken en ook Vlaanderen nu in beweging komt, moet er een waar frequentieschaakspel plaatsvinden, hetgeen behoorlijk tijdrovend is.

Ook blijkt dat er onvoldoende frequenties beschikbaar zijn voor om alle 32 geplande netwerken ook daadwerkelijk mogelijk te maken, waardoor een herindeling moet komen. 10 Netwerken langs de kustlijn (rood) zullen daarom waarschijnlijk samengevoegd worden met andere netwerken. Maar ook andere gebieden (blauw) worden mogelijk nog aangepast.

Doordat de boel op de schop moet, worden Zuid-Oost Engeland en Londen verplaatst naar een latere verdeelronde.

Uitgifte lokale DAB Londen en Zuidoost-Engeland vertraagd

Verdeling in rondes
Begin deze maand sloot de aanmeldingsprocedure voor ronde 2. Hierin werden 22 vergunningen in het noordwesten van Engeland aangeboden, waaronder Liverpool en Manchester. In totaal kwamen er 30 aanmeldingen voor 18 gebieden binnen. Voor vier gebieden kwamen geen aanvragen binnen, omdat deze te klein of te dunbevolkt zijn om economisch rendabel te zijn.

In tegenstelling tot Nederland worden de vergunningen niet aan separate radiostations verdeeld, maar aan een exploitant van een multiplex. Hier kunnen radiostations dat capaciteit op huren, net als bij MTVNL in Nederland.

Voor 10 van de 18 gebieden kwamen twee of meer aanmeldingen binnen. Voor de overige acht gebieden telkens één. De komende maanden gaat Ofcom de gebieden ook daadwerkelijk vergunnen.

Daarnaast start nog dit jaar verdeelronde drie voor 25 gebieden, waaronder Oxford, Nottingham, Belfast, Middlesbrough, York, Leicester en Swansea. [RadioWereld.NL]

Popular posts from this blog

The Day the Music Died - August 14th 1967