Oude middengolfzender Radio 10 Gold naar Radio Caroline

Oude middengolfzender Radio 10 Gold naar Radio Caroline:

De voormalige Engelse zeezender Radio Caroline zendt sinds afgelopen week uit met meer vermogen op de middengolf. Hiervoor heeft het station een ‘nieuwe’ zender aangeschaft en daar hangt een Nederlands tintje aan: het is de oude middengolfzender die Radio 10 Gold tot en met 2013 gebruikte.

Oude middengolfzender Radio 10 Gold naar Radio Caroline Voordat Radio 10 in 2013 een landelijk FM-kavel bemachtigde, zond het station als Radio 10 Gold uit op 828 kHz vanuit Heinenoord onder Rotterdam.

Hiervoor werd een 20 kW sterke middengolfzender (Harris DX25) gebruikt. Deze zender is, na jaren stof te hebben staan happen in een opslag, overgenomen door Caroline en naar Engeland verscheept.

Inmiddels is de nieuwe zender operationeel voor Caroline en zendt het radiostation met meer vermogen uit. Met welk vermogen er uit wordt gezonden wil het radiostation niet zeggen, maar geruchten gaan dat het om 4 kW gaat. Hierdoor is de ontvangst ook in Nederland flink verbeterd.

Caroline kreeg in 2017 officieel een vergunning van de Britse overheid om permanent op de middengolf uit te zenden. Dat was opvallend, omdat er eigenlijk geen nieuwe AM-vergunningen meer worden uitgegeven. Caroline kreeg de frequentie 648 kHz toegewezen, die jarenlang door BBC World Service werd gebruikt. Uitgezonden wordt vanuit Orfordness aan de Engelse oostkust.

Afgelopen zomer keer Caroline toestemming om het uitzendvermogen te mogen verhogen. [RadioWereld.NL]

Popular posts from this blog

The Day the Music Died - August 14th 1967